Alapi Tóth Zoltán ügyvezető

Oktatási, pedagógiai
szakmai tapasztalatok

Történelem, dráma- és színjáték tantárgyak oktatása, dráma tagozat vezetése.
Színjáték tanszak felépítése, létrehozása és működtetése, drámaképzés vezetése, az Országos Diákszínjátszó Egyesület
továbbképzési programjának beindítása.

…aki azt képzeli, hogy minden gyümölcs
ugyanakkor érik meg,
mint a szamóca,
az semmit sem tud a szőlőről.

(Paracelsus)

Hitvallásom

 

Rövid gondolkodás után világossá válik, hogy egy olyan tárgyat keresek, ami: nem túl nagy ahhoz, hogy magammal vihessem, nem kerül 100 koronánál többe, nagyon-nagyon sokszor lehet használni, egyedül vagy másokkal együtt is lehet használni, aktivizál és feledteti velem az időt.

Leülök egy padra, és alaposan végignézem a listát. Sokáig. Igazán őszinte lista. Elégedett vagyok vele. Talán létezik egy olyan tárgy, amit keresek, talán nem. Nem olyan fontos. De a lista, az fontos. Felfedezésszámba megy. Értéke van. Ülök, és azon töröm a fejem, hogy vajon milyen tárgyak felelnek meg az elvárásaimnak. Több is lehet. De nekem csak egy kell. Hirtelen világossá válik, hogy egy labdát keresek. Egyszerűen egy labdát. Ettől aztán belelkesedem.

Már régóta nem gondolok a labdákra. Azért örülök, hogy eszembe jutott. Ilyen dolgokra kell gondolnom. Ezen az úton kell haladnom. Na most már csak egy labdát kell találnom. Hogy választ az ember labdát? A világ tele van labdákkal. Rendszeresen használjuk. Különböző játékokhoz és biztos máshoz is. A lényeg, hogy a megfelelőt válasszuk ki.

 

Bemegyek a sportboltba. Lenyűgöző választékuk van labdából. Jó és drága labdák. Bőrből és más tartós anyagból. Megtapintok egyet kettőt, de túl komolynak találom ezeket a labdákat. Ha egy ilyet veszek a kezembe, akkor teljesítményt is fel kell mutatnom. Az idő nem érett meg egy minőségi labdához. A versenyszellemet most egészen minimálisra kell állítani az életemben. A pihenés a kulcsszó.

Egy egészen egyszerű labdára van szükségem. És ha lehet, gumiból.
Bemegyek a játékboltba. Itt már lenyűgöző a választék. Különböző színűek és nagyságúak vannak. Némelyiket a kezemben méricskélem és a földön pattingatok vele. Végül megoldom egyszerűen, és egy átlagos gumilabdát választok. Majdnem 50 koronába kerül.
Kapok egy zacskót, hogy beletegyem. Aztán hazabiciklizek.

Írok egy posztot a labda képével, az következő szöveggel: Már régóta nem volt ilyen jó hangulatom. Vettem egy piros labdát.

Lefekszem a díványra, a labda mellkasomon. Arra várok, hogy este legyen. Ha már sötét lesz, lemegyek a hátsó udvarba, és a falhoz fogom dobálni a labdát.